Tuesday, May 01, 2012

Erwtensoep, Wijn en Tranen…

Augustus 2011

Dank je wel lieve vrienden voor de Erwtensoep-recepten, jullie zullen het wel niet geloven maar nadat de recepten hier binnen kwamen bleef het mooi weer. Die recepten zijn dus opgeslagen om bij het volgende koude front weer geopend te worden. 

En begin augustus was het zover... Jammer van de verse recepten, want we hadden bezoek gehad van Magda en Ed en die brachten een pakje Honig Erwtensoep en een Gelderse rookworst mee. En na al die jaren was het heerlijk om op een koude donderdagavond achter een bord erwtensoep met worst te zitten (al was het uit een pakje!). Daarna was het weer mooi weer en nu verwachten we komende week een kou front, de mannen verwachten hier dan….. erwtensoep. Helaas wordt dat zonder de echte rookworst!

Voor de regen die er nog moet komen heeft Jan een wijnvat omgebouwd tot regenton, met kraantje, zodat we het water kunnen gebruiken voor de tuin. Donderdagavond ging het hozen en het 225 l. vat zat bijna tot de nok toe vol. Dat water loopt normaal gesproken dus langs onze kamermuur, de voordeur en Floris zijn slaapkamer naar de voortuin. Ik denk dat dat niet gezond is en vooral de muren erg koud houdt. En daar ben ik geen fan van!

De wijnvaten van onze farm vrienden hebben een veel kostbaardere schat, enkele ervan zitten nog vol heerlijke shiraz, die tot november in het vat blijft. Maar er is ook al wat gebotteld en natuurlijk voor het op de markt komt mogen wij er al van proeven, wij vonden hem heerlijk en met ons ook de jury die de wijn keurde in de categorie: South African Young Wine. Uit 101 inzendingen is de “Chateau Beau Belle Shiraz” bekroond met een bronzen medaille!

De laatste 2 weken waren dagen vol spanning. Vriendjes op school had al gehoord op welke Highschool ze waren aangenomen, wij nog altijd niet. De grote groep kreeg maandag 1 augustus een mail of brief in de bus. En tot onze grote verbazing was Floris op beide scholen afgewezen. Parel Vallei in Somerset-West omdat we buiten de regio wonen en bij Paul Roos omdat ze, 200 en nog iets, teveel aanmeldingen hadden. Ja, en dan ken je ons nog niet (of wel). Na de tranen weggewerkt te hebben zijn we op weg gegaan naar Paul Roos, we kwamen daar niet verder dan de secretaresse, die ons adviseerde een mail te sturen met het verzoek om de aanvraag te herzien en een gesprek te hebben bij het “Department of Education”.
Snel een afspraak gemaakt bij de Headmaster van Beaumont om te horen of hij iets kon betekenen. En bij Parel Vallei hebben we druk op de ketel gezet nadat we hoorden bij het Department of Education dat er officieel geen grenzen zijn, en dat dus geen reden is om Floris af te wijzen. Daar zat nog een verhaal aan vast maar wij bleven bellen en mailen. 

Ondertussen Floris aangemeld op 2 kostscholen, ja dat is ook niet onze 1e keus, maar als er weinig Engelstalige scholen zin de regio zijn dan heb je geen keus. Er is overigens wel een Engelstalige Private school, maar dat is echt buiten ons budget (R 60.000 voor schoolgeld per jaar, zonder boeken en kleding en dan moet je ook nog shares in de school kopen!). Hij moet ergens naar school dus dan maar intern, want thuisonderwijs vinden wij echt geen optie, ja dat was ook nog een mogelijkheid! 

Inmiddels was Floris dus op de hoogte en snapte, net als zijn vriendjes en hun ouders, er niets van dat hij met zo’n cijferlijst en het zijn van ‘Prefect’ nergens aangenomen was.
Maar eindelijk op vrijdag ochtend kregen we het verlossende woord van Parel Vallei dat de school ontheffing had gekregen en dat ze Floris, die buiten de regio woont, mochten aannemen….nou dan valt er een hele last van je af. Het was dan niet de school van onze 1e keuze en het is 20 km per dag meer rijden, maar hij is binnen. 

Tot gisteren want, zoals het vaak gaat als je erin blijft geloven, kregen we de e-mail van Paul Roos in Stellenbosch dat hij aangenomen is. Opnieuw... eind goed al goed. Ach, het heeft ons bezig gehouden en slapeloze nachten bezorgd. We weten dat al onze emoties er nog steeds zijn en dat je moet blijven geloven en niet achterover moet gaan zitten afwachten en daar zijn we toch ouders voor…. 

                                                                                           Paul Roos Boys school

Het is eigenlijk te gek dat er in dit gebied maar 1 Engels talige school is (in Somerset West) en Paul Roos Gymnasium in Stellenbosch (www.paulroos.co.za)  heeft 2 Engelstalige klassen en daarnaast 5 Zuid-Afrikaanse klassen. In Kaapstad zijn een paar gemengde scholen en in Paarl is er ook één. Terwijl er vele Engelstalige lagere scholen in deze regio zijn, die overigens blijven groeien…een probleem voor de toekomst! Maar wij zijn voorlopig 5 jaar klaar. Geniet die zomer!

1 comment:

  1. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
    (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

    ReplyDelete