Sunday, May 13, 2012

Cold Blood

Cold Blood het boek van Linda LaPlante is prachtig maar heeft niets met dit item te maken. Ik zat wel heerlijk op de stoep in het herfst- zonnetje te lezen... Eén of andere Spaanse schrijver...spannend boek over drugskoeriers, maar helemaal niets vergeleken bij wat er bij ons...op 1 meter afstand (niet gejokt) van mijn tuinstoel afspeelde!

Floris was binnen aan een werkstuk bezig en Jan was Formule 1 aan het kijken...Binnen in huis is het nu kil en dan is het heerlijk om zo nu en dan buiten even op te warmen.. Zo kwam Floris naast me staan -tussen de heerlijke luie ligstoel en de rozenpotten in- en hoorde hij ineens een gesis.
Nou is hij niet de held van de familie, keerde zich met een ruk om schreeuwde"slang" en rende vervolgens naar binnen...


Daar zat ik oog in oog met een "opstaande" Kaapse Cobra van zo'n 1m20, fascinerend zo'n beestje dat kan ik wel zeggen...maar ook behoorlijk angstaanjagend. Jan naar de buren, voor het telefoon nummer van de slangenman. En toen moesten we de slang hier zien te houden. Je hebt nl slapeloze nachten als hij ervandoor gaat en je weet niet waar hij uithangt. Als een Cobra zich veilig voelt gaat hij liggen en slingert zich zeer snel naar een ander plekje of gaat opwarmen in de zon. Het verhaal dat zo'n slang Cold Blooded is is dan ook een fabeltje, hij kan zijn bloed temperatuur niet zelf regelen en is daardoor afhankelijk van de warmte van zijn leefomgeving. 


Overigens zat er een paar maanden gelden al een jonge Kaapse Cobra tussen de rozen in de voortuin, deze was geel-groen van kleur, ongeveer 60 cm en die hebben we niet meer gezien...

Een slang zal niet uitzichzelf een mens aanvallen...hij zal een waarschuwing geven als je te dicht bij komt, door op te "staan" (dit kan 1/3deel van zijn totale lengte zijn) en te sissen. Wat wel waarheid is, is dat als hij bijt, je direct naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis moet voor een antiserum, want anders leidt een beet zonder behandeling in twee tot vijf uur tijd tot de dood!

De foto's (rechts) zijn helaas niet van geweldige kwaliteit want ik moest ze met mijn telefoon maken. Al die tijd wisten we de slang naast de bloempot te houden, maar het vangen was even iets gemakkelijker bij de buren waar hij open een open stukje gras uitkwam... De Kaapse Cobra is verhuisd naar een plek 20 kilometer hiervandaan, deze zien we hier dus niet meer terug maar vast wel eens 1 van zijn familie leden want Kaapse Cobra's komen hier gewoon veel voor!
 
foto boven is een duidelijke foto van hoe hij eruit zag, maar van het internet... Meer weten over de Kaapse Cobra klik hier

No comments:

Post a Comment