Sunday, April 29, 2012

Reis Journaal Lesotho

April 2011

op weg naar Lesotho                                      

Tijd om weer eens bij te schrijven, niet dat we het druk hebben hoor…dat excuus gaan we niet gebruiken. Er is altijd iets te doen, maar soms moet je gewoon even de tijd nemen. Gaan zitten en zorgen dat je inspiratie hebt!

We hadden er lang naar uitgekeken; onze ‘basic’ vakantie naar Lesotho. Vrijdag 1 april vertrokken we met Lynn, Mieke en ons gezinnetje in de Honda FRV noord-waarts. We zouden op de heen- en terugweg een overnachting doen bij de GariepDam want de tocht zou zo’n 1300 km zijn tot in Fouriesburg. De koffiebreak in de ochtend schoot er bij in, niet een al te best begin van de vakantie! Je rijdt hier namelijk kilometers zonder iets tegen te komen, en wij zoeken nog altijd naar leuke plekjes….moeten we toch maar opgeven. 


Het begint al een beetje te wennen dat die plekjes gewoon een benzine tank station zijn…Eerste stop was dus in Beaufort West, niets leuk te vinden maar chagrijnig als ik was (geen koffie!), in het eerste de beste koffietentje neergestreken. De lunch was overigens goed, moeilijk om toe te geven als je iets anders in de kop hebt! 

Op naar de Gariepdam wat de grootste dam in Zuid-Afrika is met een oppervlakte van 374 km². Het is een stuwmeer in de Oranjerivier, de belangrijkste en grootste rivier van Zuid-Afrika die ontspringt in de Drakensbergen, via Lesotho zijn weg zoekt naar Namibie en daar eindigt in de Atlantische oceaan. We hebben er ongeveer 800 km op zitten en waren blij voor het donker te arriveren.
 

 Bed & Breakfast Waschbank aan de Oranje rivier




Na een heerlijke nachtrust vertrokken we richting Fouriesburg. Die dag zouden we in de omgeving van Bloemfontein stoppen voor een kopje koffie. Jan had er geen oren naar om in de stad zelf een leuk tentje te zoeken….Wederom liep dat niet zoals gepland, om onduidelijke redenen werden we van de snelweg afgeleid…het centrum in…hoe en wat laten we maar in het midden…maar gestopt werd er niet. Jan wilde als een speer uit de binnenstad zien te komen, plannetje mislukt. Bedankt Zuid-Afrikaanse Politie voor de medewerking, helaas Jan tuinde er niet in! Thermosfles koffie is misschien een idee…..

Compromisje dan maar…we stoppen in Bethlehem. Jawel wij hebben hier alles,… stallen,… klaagmuren... moslims...christenen... en er was ook koffie met vette tosti’s. Overigens wel een heel pittoresk plekje!Omdat we nu vroeg zijn, gaan we met een omweg via Clarens (wat een artiestendorpje is), toch leuk om dat even aan te doen, naar Fouriesburg. Leuk even wat over het pleintje lopen, winkeltjes kijken en een verfrissend drankje nemen op het terras.

De B& B in Fouriesburg was snel gevonden, niet echt onze stijl en helaas de Nederlandse eigenaren waren niet thuis! Tegenvaller! De buurman-werkknecht maakte het huisje open, maar communiceren konden we niet. Zal wel aan mij liggen! Het ontvangst viel dus tegen, beetje de boel verkennen, kamers verdelen en buiten met een flesje wijn wachten op de gastheer en gastvrouw. Daar kan ik kort over zijn, hallo, goed aangekomen? Fijne trip morgen… en de mevrouw van de catering komt om 7 uur…Die mevrouw van de catering was overigens top, heerlijke lasagna had ze gemaakt en ze dekte de tafel en deed de vaat, volgende ochtend was ze er weer voor het ontbijt en ze had ook de catering gedaan voor de Lesotho trip! Geweldig!

Lekker op tijd naar bed…veel te beleven was er niet en de volgende morgen was het weer vroeg dag.
Jaap en Pieter waren keurig op tijd, aardige mannen en onze gidsen voor de komende 4 dagen.

Zondag 3 april, niet uitslapen en geen verjaardags ontbijt voor Floris die, die dag 13 werd. Wel een chocolade taart van de supermarkt uit de buurt, die boven verwachting ook heel lekker was. Spullen weer allemaal ingepakt, werden we verdeeld over de twee 4x4’s. Wij zaten bij Jaap in de Toyota landcruiser (hij verjaarde die dag toevallig ook) en Lynn en Mieke bij Pieter in het Ford bakkie.

We zaten maar een paar km van de grenspost Caledonspoort naar Lesotho en gelukkig was er geen lange rij. Eerst eruit bij de ZA grenspost voor een stempel, dat ging soepel…Allemaal uitstappen, papiertje in vullen, paspoort en ID book bij de hand. Aansluiten voor een stempeltje bij de Lesotho grenspost was een ander verhaal. Foutje gemaakt en de juf werd boos…opnieuw ingevuld en excuses en toen leek alles weer goed. Snel de meiden verteld wat wij fout hadden gedaan, maar je mag niet strepen…oei de juf werd erg boos en alles moest opnieuw. Zo zie je ze staan, als laatste, nog te wachten op hun stempeltje…

Eindelijk dan Lesotho in…het Nepal van Afrika!
Lesotho is een bergachtig koninkrijk en niet erg toeristisch. Voor mij nog het echte Afrika, zeker als je het vergelijkt met de West-Kaap. Botha-Buthe is de eerste plaats waar we doorkomen. Het is zondag en niet erg druk op de markt, groot woord voor een uitstalling met doek erboven of in de meeste gevallen gewoon zwart grondzeil. En opgesteld langs de weg waar ook alle verkeer over heen gaat… 

Verderop richting Leribe wordt het ons al snel duidelijk hoe arm dit land is. De mensen verplaatsen zich te voet, per ezel of te paard en de ossenkar is hier ook nog altijd in gebruik.
Langs de weg wordt veel gebedeld, vaak om snoep. De omgeving is geweldig mooi…Lesotho is qua oppervlakte een groot land maar als het ware opgefrommeld als papier en heeft hoge bergen en diepe dalen. De hoogste pass Tlaeeng Pass is 3275 meter en dus ook de hoogste road-pass van Zuid-Afrika. 

Wij vervolgen onze weg naar Katze. Op de Mafika Lisiu Pass (2950 m) gaan we snel even de auto uit, het is koud en er staat veel wind…snel even onze foto nemen om door te gaan  naar de Katze dam. De Katze dam is de hoogste dam in Zuid-Afrika en heeft een lengte van zo’n 40 km lang. Onderweg nog altijd de prachtig groene bergen en zo nu en dan een dorp van een paar hutten met een kraal erbij. We passeren veel herders met hun angora geiten, prachtige beesten!Katze dorp is ontstaan toen vele werkers en ingenieurs hier moesten wonen en werken, nu zijn een aantal van die huizen een vakantie woning. Wij hadden dus na zo’n 180 km daar een braai en een overnachting. Er bleek een bed te weinig, wat goed uitkwam want nu moesten de gidsen ergens anders slapen. Wel zo fijn, even een klein beetje privacy!


De volgende ochtend een niet zo’n lange trip, maar wel alleen maar dirt-road naar St. James. St. James is een missiepost en in de “middle of nowhere”. De weg ernaar toe was goed begaanbaar en de uitzichten nog altijd bergen en dalen, hutten en steeds vriendelijker wordende mensen. In St. James is ook een highschool en omdat we hier vroeg arriveren kunnen we een wandeling maken in het ‘dorp’.
De accommodatie was nogal een verassing…we deelden met ons 5-en 1 kamer met douche en toilet!Hier is ook geen electra! Yep, weinig te verdelen, dus snel klaar. Gebouw met het rode dak is de cottage. Iedereen moest nog even snel naar het toilet, voor we gingen wandelen. Dus ik dacht even een leuk plaatje te schieten van de ram die naast het huisje stond…

Ik had nog niet verteld dat er in Lesotho geen wild-life meer is. Dat is jaren geleden allemaal voor consumptie gebruikt en dus uitgeroeid!
Het enige wild-life dat er dus was, was ja…deze ram! Flo en Mieke liepen achter mij, ik had de verkeerde lens op de camera dus moest redelijk dichtbij komen om een leuke foto te maken. Flo vraagt nog aan mij of die ram wel aan de ketting zit, omdat ze behoorlijk agressief kunnen reageren. Ja, zeg ik…hij zit aan de ketting…ik op mijn hurken…kijk door de zoeker en druk af…

En hij als een dolle stier naar voren… ik kom nog net iets omhoog, maar hij neemt me op de horens en gooit me (naar verluid) 2 meter verder op in het gras…Oeps vergeten te kijken hoe lang die ketting was!!! Gelukkig niets met mij aan de hand, alles functioneert nog en deze keer komt een beetje vet me goed van pas… Jammer dat niemand van ons filmt want Floris had het leuk gevonden om het op
You-tube te zetten. Kom ik goed weg! 

Ok na alle consternatie kunnen we gaan wandelen, het paadje af waar ook alle scholieren lopen die net uit school komen. Veel meiden die allemaal schreeuwen en joelen, ze willen op de foto en met ons praten en zijn onder de indruk van Floris…hoe oud is hij..en komt hij ook hier naar school? 13 is nou niet de leeftijd om met die meiden in gesprek te gaan, da’s meer Jan zijn ding! Ze willen alles weten en dan ook graag blonde en grijze haren voelen…en maar schreeuwen en giechelen. Zij mogen uit hygiënisch oogpunt geen haar hebben, maar dat maakt niet uit.. ze zijn prachtig!
Veel gelopen hebben we niet maar leuk was het, we schuiven aan voor spaghetti en duiken na het tandenpoetsen het bed in… Geen warm water, dat komt morgenvroeg.

  Het vuur ging rijkelijk laat onder de ketel, dus ik had geen warm water, de volgende (Floris) geen druk en de laatste twee moesten onder de straal door rennen om wat water te vangen…Afrika!Hoera voor de deo en de parfum, lekker fris aan het ontbijt..

Ook vandaag een trip over zandwegen en als klap op de vuurpijl 9 km echte 4x4 trail. Maar eerst in het komende dorp tanken. (foto collage 1). Niet te geloven 2 pompen en 2 grote tanks met de benzine erin ernaast. Het kantoortje was een busje van de Chinese eigenaar. Die mensen kom je echt overal tegen…de afhaal chinees overigens niet ontdekt! We spraken er toeristen die voor de 2de dag kwamen want de dag ervoor was de tank leeg…Wat een geluk hebben wij toch. 

Onderweg krijgen we rond 11-en altijd keurig koffie of vanuit de klep van de auto of als er een mooi plekje is dan worden de stoeltjes en het tafeltje uitgestald. Er is ook altijd iets lekkers bij en blijkbaar weten de Sotho’s dat ook, want ze vragen altijd om iets te eten. Na een uitgebreide lunch langs de rivier geven we het overgebleven eten aan 3 dames en een baby die hout hadden gesprokkeld. Vreselijk zwaar werk, maar om warm te blijven en te koken met er sprokkel hout zijn, later zagen we dat ze ook koemest gebruiken om vuur te maken. Heerlijke stoofpot zullen we maar zeggen. 

Wij maken ons op voor de laatste etappe naar de diamant mijn, de 4x4 trail en de accommodatie voor de avond. 9 Kilometer hotse knotsen, 7 keer de rivier oversteken een weg of dirt-road kun je het niet noemen, het waren gewoon keien waar we overheen moesten. Te voet of per paard ging je haast nog sneller…we deden er een uur over! Maar het was het waard…zie hieronder onze chalets in de sky, Maloraneng lodge.
Spullen in het chaletje en er met de gids op uit om het dorp te verkenen. De berg af…bruggetje over…heuvel op…heuvel af om er achter te komen dat de rivier om naar het dorp te komen toch echt wel halverwege de kuit komt. Daar hebben we geen zin in…iets verderop proberen…We kijken even af hoe die mevrouw met kind op de rug oversteekt…nee echt te veel stroming en water voor ons om het droog te houden. We maken een praatje met de mevrouw die niet 1 maar 2 baby’s op de rug heeft…een tweeling…Waar gaat ze naar toe? We horen een levens verhaal, ze is een weduwe met 3 kleine kinderen en gaat werk zoeken in het volgende grotere dorp…onderwijl lacht ze vriendelijk..honderd gedachten gaan door je hoofd. 

We keren om en gaan langs een koren veld waar de vrouwen met een kleine zeis aan het oogsten zijn. Ze maken keurig puntjes riet van het afgesneden koren, wat ze later gaan verwerken als het droog is. We passeren 2 herders jongens, op de gids na spreekt hier niemand Engels, maar ze zijn vriendelijk en willen poseren voor een foto. We komen aan bij de rivier waar onze gids zo vriendelijk is om ons even over te brengen…in 2 etappes..zij waren even bij de plaatselijk pub een biertje gaan kopen. 

In het volgende dorpje kunnen we dus wel rondlopen. We bezoeken de pub en plaatselijke supermark en kapper, dat is dus 1 lokaal! We zien een prachtige vrouw en die laat (op de vraag van ons) haar huisje zien. We zijn verbaast wat daar zoal instaat, een kast een 2 persoonsbed een toilettafel, een soort keukenbuffet een formica tafel met 4 stoeltjes en een spelende radio! De hut ernaast is de keuken, daar wordt vuur gemaakt, staan potten op pootjes en een apparaat waar ze mais in malen om meel- brood te kunnen maken. En liggen pompoenen nog wat ander spul wat ik niet snel heb kunnen onderscheiden. 

Geen foto’s van dit alles, want dat vond ik toch echt te veel inbreuk op hun leven. Geweldig dat we dat even mochten zien…we hebben ’s avonds nog wat bij te praten bij het haardvuur!Verlichting is er voor ons op gas, dus het is er aarde donker als we later in de avond op bed liggen..zaklampen naast ons…voor als je er nog eens uit moet.



  Prachtige mensen van Lesotho!

We ontwaken in de mist, die overgaat in regen…jammer maar het heeft ook wel wat. En wij zitten hoog en droog te hotse knotse, terug die 9 km de berg op,we doen er gewoon weer een uur over en de rivier is beduidend sneller gaan stromen. De bevolking moet ook gewoon zijn ding doen en loopt uren in de regen van het ene dorp naar het andere.. 

Rond de middag zijn we alweer terug in Zuid-Afrika nauwelijks vertraging bij de grens, uitstappen stempelen en weer verder. In totaal hebben we zo’n 500 km afgelegd in 4 dagen Lesotho, het is er adembenemend mooi, ongerept en zeker de moeite waard.

Basic was echt basic, goed om weer eens mee te maken, je weet wel waarom. Bergen, zon en water vervelen nooit…we komen zeker nog eens terug!

Bij de cottage in Fouriesburg is nog alles bij het oude, na 4 dagen liggen de handdoeken nog zoals we ze achter hebben gelaten..het bed is wel opgemaakt. Basic trip in Lesotho dacht ik…. s’ Avonds op aanraden van de eigenaren van de cottage naar de plaatselijk Country Inn gegaan, soort engelse pub waar de tv schreeuwt en de mensen weinig zeggen. Het eten was niet om over naar huis te schrijven…of je moet van gare, koude groenten houden. De locatie was leuk ‘OU’ bollig (zie foto)Nee het wordt tijd om weer : “Die Kaap toe te gaan”! Eerst nog 1300 km terug…een stop in Gariep... een lunch in Beaufort West… en even rondkijken in Maatjiesfontein.

 
Groetjes van ons allen. Ik weet het is een lang verhaal geworden maar hopelijk de moeite van het lezen waard. Anders kijk je maar gewoon plaatjes!

Ben je door dit verhaal geraakt en wil je zelf  zo’n reis maken, vraag gerust om informatie.Wil je ook een bezoek aan Lesotho brengen en een reis op maat laten maken klik dan hier

Een lieve reizigers groet, Astrid



No comments:

Post a Comment