Tuesday, September 18, 2012

Jan Braai





Er zit weer een Nationale feestdag aan te komen. Die dag staat dan leuk afgekruist in mijn agenda, maar vergeten erbij te zetten wat voor feestdag het ook alweer is…

24 September = National Heritage Day of ook wel Nationale Braai dag genoemd. Daar moet ik toch meer van weten, want dat klinkt een beetje erg onwaarschijnlijk, om daar een vrije dag voor te geven. Maar nee, er is niets aan gejokt het is inderdaad Nationale Braai dag…

Schiet er direct door mijn hoofd dat we dan ook wel een Baking day, Wandeldag of wat dan ook kunnen uitroepen, want als ik de uitleg lees….die overigens heel mooi is…zouden we alles wat ons mensen verbroederd, hebben kunnen gebruiken.

Maar goed even de officiële uitleg: Op 24 september is het Cultureel Erfgoed dag in Zuid-Afrika. Deze nationale feestdag is in 1995 in het leven geroepen om de schat aan verschillende tradities te vieren die de regenboognatie rijk is. Elk jaar belichtte het Ministerie van Kunst en Cultuur erfgoed waar zoveel mogelijk bevolkingsgroepen zich mee identificeerden. In 2005 besloot een groep Zuid-Afrikanen (waaronder Jan 'Braai' Scannell) dat die zoektocht helemaal niet nodig was. Het land heeft al één traditie die de hele bevolking verbindt: de Braai, ofwel de Zuid-Afrikaanse barbecue. En zo kwam het dat 24 september tegenwoordig beter bekend staat als Nasionale Braaidag.

Wanneer je in Zuid-Afrika bent, merk je gelijk dat ‘De Zuid-Afrikaan’ niet bestaat of juist wel en dan in iedereen! In het land wonen 47 miljoen mensen van elk mogelijke afkomst. Samen spreken ze elf verschillende talen, maar dit zijn slechts de officiële talen! … Maar of je nu Xhosa, Engels, Swazi of Ndebele spreekt: braai is altijd braai. Dan spreken we ineens allemaal dezelfde taal!

24 September was overigens in Kwazulu Natal: Shaka dag, een dag die in de nagedachtenis stond van Koning Shaka, want hij speelde een grote rol in het samen brengen van verschillende Zulu volken. Ik vind het stiekem toch een beetje jammer dat Heritage Day nu wat minder diepgang heeft….


Het is een mooi gedachten goed, want alle Zuid-Afrikaners houden van Braaien maar ik mis toch echt de verbroedering in het geheel. Al die mensen met verschillende talen en verschillende gebruiken zouden dan allemaal wel braaien, iets wat we overigens ook overal anders doen… maar we doen het nog altijd niet samen…

Tenminste, ik heb het nog niet meegemaakt, we braaien allemaal in ons eigen groepje met zo hier en daar een uitzondering, omdat er wellicht een kleine verandering merkbaar is. Europeanen vinden elkaar in dit grote land gemakkelijk en daar past dan wel een Zuid-Afrikaan tussen, die naar mijn idee nog veel te vaak blank is. Maar hoe gooien we het roer om?

Jan “Braai”, uit Stellenbosch en dat is deze keer niet de mijne…heeft in 40 dagen 40 plaatsen bezocht om daar te gaan braaien, wellicht kan hij nu iets organiseren dat we allen te samen komen op 1 plaats. Jan Braai’s idee was om zijn kinderen en kleinkinderen te laten wonen in een United South Africa en met National Braai Day iedereen bij elkaar te brengen.

Hij zegt In Nederland hebben ze Koninginnedag, de Ieren vieren St. Patricks Day, en de Amerikanen hebben Thanksgiving, allemaal georganiseerd door de regering. Nu hebben de Zuid-Afrikanen door zijn inzet National Braai Day…Een prachtig idee.

Woolies, Pick & Pay en al die andere profiteren ook lekker mee, want de vakken liggen vol Braai Vleis als sosatie’s, spare ribs, Boere worst, Grabouw worst, lamb chops, pork bangers en hamburgers want daar draait het hier allemaal om….Vlees. 

Is het misschien daar, waar ons Brabants woord Braai voor staat….?



Reed gisteren door Dorpstraat en zag dit aanplakbiljet, er gebeurt dus wel het één en ander in Stellenbosch en Khayamandi!

1 comment:

  1. Heb nog maar even het aanplak biljet toegevoegd, want er gebeurt dus wel iets...Lijkt erop dat het Township Khayamandi haar eigen erfenisfees viert, maar dat gaan we eens bekijken!In Stellenbosch is het feest naast Paul Roos.

    ReplyDelete