Tuesday, January 26, 2010

Blessings of the Vines!

Aartsbisschop L Henry

The feast of St Vincent of Saragossa, patroonheilige van de wijnboeren.
Dat feest hebben we zaterdag gevierd. Het begon met een heilige mis in de kapel van Schalk Visser op wijnlandgoed Vergenoegd. Hij is de buurman van Tienie en Estelle en ook hun shiraz-druiven werden gezegend.
Niemand minder dan de Aartsbisschop van de Katholieke kerk van Kaapstad, Lawrence Patrick Henry, kwam de mis en de zegeningen verrichtten. Ik moet zeggen dat het een behoorlijke indruk op me gemaakt heeft.

We waren sinds Nederland niet meer naar een kerkdienst geweest, dus dat op zich was al bijzonder. Maar vooral het kleinschalige, de betrokkenheid, de manier van geloof samen beleven was iets wat mij behoorlijk raakte...en dan komen er natuurlijk herinneringen uit je jeugd naar boven...
Kapel

Na de mis ging de Bisschop met zijn gevolg in een open bakkie, om rustig tussen de druiven rondgereden te worden, zodat deze met gewijd water besprenkeld konden worden.


Wij zaten in de kratten waar normaal de druiven in vervoerd worden en deden zo onze ronde....

En na alle plechtigheden wordt een mens dorstig en vond de wijn weer gretig aftrek bij de gezamelijke picnic.

Wij hopen dat de zegeningen ook volgend jaar voor goede wijn gaat zorgen, maar eerst zal er komende april geoogst moeten worden. Aangezien we alle processen van de wijnteelt willen meemaken zal april afzien worden want dan is de temperatuur in Stellenbosch nog ergens in de 30 graden en een hoedje moet dan voor koelte zorgen....



Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment