Wednesday, February 25, 2009

Spannende tijden

Deze keer geen foto's van een filmset maar reality.


Ik schreef in het vorige berichtje al dat we naar huis moesten omdat er brand was in Grabouw en het vervolg van dat telefoontje was dat het snel over de berg naar ons toe zou komen.
Gelukkig de wind draaide en de brand ging wederom richting Gordons Bay. De woensdag daarvoor hadden we ook al een melding gekregen dat de brand bij Lourensford wine-estate was overgeslagen naar Vergelegen. Deze wine estates liggen in het verlengde van de Hottentot Holland gebergte. Toen werd verteld dat de brand naar Wederwill zou gaan en dat zijn dus onze buren...allert zijn dus. De brand was toen onder controle en we hadden het geluk dat het om 2.00 uur begon het te regenen.

Inmiddels brand het hier in de 'bergen' al zo'n 3 weken, en door de wind steekt het vuur steeds op nieuwe plaatsen op, de vuurvonken worden nl meters ver weg gedragen door de wind. En de wind is erg onvoorspelbaar en draait dus steeds.



Zondagavond 19.00 uur liepen we met Truus en Sidney naar hun auto, geen vuiltje aan de lucht...20 minuten later was de lucht achter Wedderwill fel-oranje en om 3.00 kwam het over de berg en waren de huizen hier aan de overkant omringt door vuur. Tussen Wedderwill en ons loopt een riviertje, maar de vonken sprongen er gemakkelijk overheen richting onze buren Lenny en Louise. Ook hier kwam het vuur dicht bij hun huis en de wind stond in onze richting...toen het op nog geen honderd meter verwijderd was zijn we met de honden en wat kleding en belangrijke papieren weggereden. Even een tijdje bij de 'gate' de boel aangekeken om vervolgens toen de wind de andere kant op ging weer terug te keren. Floris hadden we om 24.00 uur al op laten halen door Michael. Om 6.30 uur besloten, na een nacht op te zijn geweest, om richting Bob en Sue te gaan voor koffie en toast. Wij zaten toen al uren zonder stroom, dus dat was een lekker opkikkertje. Inmiddels kregen we van verschillende mensen telefoontjes dat we welkom waren en wilden ze weten hoe het er voorstond. Besloten dat we met zijn allen naar Ron en Christelle zouden gaan en daar zouden overnachten...het was goed om even bij te tanken en steeds even te gaan kijken hoe het op Knorhoek ging, maar ik voelde me er niet echt geweldig bij dus de volgende morgen vroeg met alle spullen weer terug.



Het brand nog steeds, maar er zijn heel veel brandweer mensen, auto's en helicopters die nog steeds blussen en de boel in de gaten houden. Hebben net even koffie gedronken met 2 brandweer officieren en dat geeft een heel goed inzicht en veilig gevoel. Terwijl ik dit schrijf hoor ik op het nieuws dat het vuur "out of control" is maar wij denken daar nu anders over!


We begrijpen nu ook beter dat het hier eigenlijk heel gewoon is, iedereen groeit hier op met branden die in de zomer 'spontaan' ontstaan en je blijft dan gewoon tot dat de brandweer je zegt, je huis te verlaten... dat gaan we dan ook doen, want het klinkt misschien een beetje raar...je wilt toch weten wat er gebeurt en van slapen bij vrienden komt dan toch ook niet veel....

No comments:

Post a Comment