Dat Zuid Afrika inmiddels een bekend wijnland is behoeft geen nadere uitleg. Echter, volgens de redacteur van het ZA maanblad "Wine", gaat het niet zo goed met deze bedrijfstak. Was zes jaar geleden de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking nog 9,5 liter, vorig jaar was dat nog maar 7,7 liter. In totaal is de consumptie van 405 miljoen liter afgenomen tot 360 miljoen liter per jaar. Sinds december vorig jaar, zijn wij aangekomen, zal de consumptie per hoofd wel iets zijn toegenomen, mede doordat ons bezoek er ook wel raad mee wist!
Er zijn een aantal oorzaken voor deze problemen in de wijnsector volgens dit artikel. Waren er in 2000 nog 355 "wine cellars", inmiddels is dit opgelopen naar 561. Het aanbod is dus toegenomen en de afzet in ZA verminderd. Door de sterke economische groei in ZA en de daarbij sterkere Rand is de export ook afgenomen. Als voorbeeld werd aangehaald dat een bekend wijn estate normaal 10-12 containers per maand exporteerde en nu nog maar 1. Opbrengsten voor de wijnboeren per ton fruit zijn dramatisch slecht. Bracht een aantal jaren geleden een ton nog ca. R 6.000 op, nu worden er al bedragen van R 500 genoemd.
Gevolgen van dit alles is dat de prijs naar verwachting gaat dalen en men daardoor hoopt op een toename van de consumptie in ZA. Wij zullen ons uiterste best doen, doen jullie mee ....!!
Polo en pick-nick bij Lourensford Estate
De wijn estates hebben naast hun wijnen ook nog andere activiteiten. De meeste hebben er een restaurant bij waar je vaak voortreffelijk kunt eten of hebben de mogelijkheid om in een mooie omgeving te kunnen pick-nicken. Andere hebben een theater of een park erbij. Bij Avontuur fokken ze racepaarden en laatst zijn we bij Lourensford Estate geweest waar een polo wedstrijd werd gehouden tussen teams van Kaapstad en Plettenberg. Vooraf een heerlijke pick-nick langs het poloveld.
Het laatste estate dat we bezocht hebben was "Haute-Cabriere" in Franschhoek. Ze zijn bekend om hun "champagne" (mag echter niet zo genoemd worden, naam champagne is beschermd). Daar een uitgebreide toer door de kelders en proeverij gedaan. Het hoogte punt was het sabreren van een fles "champagne". Dit is het ontkurken van een fles met de botte kant van een Frans cavalerie sabel. Deze traditie stamt uit de tijd van Napoleon. Volgens de geschiedenis hadden de officieren van Napoleons cavalarie geen tijd om de flessen champagne normaal te ontkurken en deden ze dit met hun sabel. De champnage consumptie bij deze cavalarie was enorm. Napoleon schijnt, gevraagd naar de reden hiervan, gezegd te hebben dat zijn officieren de overwinningen moesten vieren en de nederlagen moesten wegdrinken!
Bon Courage in Robertson
Wij zullen onze zoektocht naar mooie wijn en estates voortzetten, hebben daar ook zeker de tijd voor, en regelmatig hiervan berichten.
No comments:
Post a Comment