Wednesday, February 22, 2006

Zuid Afrikaans nieuws.

Dat Zuid Afrika, ook voor ons, meer is als alleen maar mooi weer, lekkere wijn en goed eten mag blijken uit navolgende.
Op 15 februari heeft de Zuid Afrikaanse minister van financieen Trevor Manuel zijn "miljoenen nota" gepresenteerd voor 2006. Zuid Afrika heeft een begroting van R 472.7 bn met een begrotings tekort van R 26.4bn. De Rand is de laatste manden een stuk sterker geworden. In september 2005 kregen we nog R 7.70 voor 1 Euro, nu is dat nog maar ca. R 7.20. Men gaat uit van een economische groei over de komende 3 jaar van gemiddeld 5%. Na 10 jaar van broekriem aanhalen, zegt men dat nu de tijd is aangebroken van oogsten.
Belastingen voor de laagste inkomens naar 0%, grote investeringen in sociale sector, mn gezondheidszorg, huisvesting en scholing. Veel aandacht voor bestrijding van criminaliteit en corruptie. Extra investering in infrastructuur, oa voor het WK voetbal dat in 2010 in Z-Afrika wordt gehouden. Er moeten 6 nieuwe stadions worden gebouwd. Kaapstad krijgt een nieuw stadion, voor ca. 60.000 mensen, met een schuifbaar dak. Dit vanwege de weersomstandigheden! In juni (is hier winter) kan het veel regenen.
Er wordt erg veel verwacht van dit WK in 2010. Men gaat er van uit dat het veel banen gaat opleveren en een enorme stimulans voor de economie zal zijn.
Verder een belasting kwijtschelding voor kleine bedrijven (minder dan R 5 mln omzet per jaar). Grootste gedeelte hiervan zijn de kleine zelfstandige taxi-ondernemers. Dit zijn de, over het algemeen Toyota, personenbusjes die door de zwarte bevolking gebruikt worden als wijze van transport. In NL mogen er in zo'n busje max. 9 personen zitten, hier zitten er vaak 20 in! Ongelukken worden vaak veroorzaakt door de "van links naar rechts en tussen wringen" rijstijl van de chauffeurs. Laat zich raden dat het aantal slachtoffers bij een ongeluk dan ook meestal erg hoog is.
De belasting op rookwaren, bier, gedestilleerd ed gaat omhoog. Benzine wordt R 5 cent per liter duurder, gaat rechtstreeks in het "Road Accident Fund". Liter kost nu R 5,40.
Investeringen vanuit het buitenland gaat men aantrekkelijker maken (mag per jaar meer geld het land uit worden gehaald), echter het kopen van onroerend goed door niet Z-Afrikanen wil men gaan beperken. Bij aankoop van een huis onder de R 500.000,00 behoeft geen belasting te worden betaald.
Al met al een zeer uitgebreid pakket. Volgens allerlei commentaren is men zeer positief over deze "miljoenen nota" en beperkt de kritiek zich tot details.

Wel hebben we de laatste week andere problemen hier. Hebben afgelopen zondag 12 uur, maandag 2 uur ,dinsdag 5 uur en vandaag weer 5 uur zonder stroom gezeten. Einde hiervan zou nog niet in zicht zijn. De stroomvoorziening wordt oa in de West Kaap provincie verzorgd door Eskom. Hun kerncentrale in Koeberg draait al sinds Kerstmis 2005 op halve kracht. Een generator ligt stil voor groot onderhoud en de andere generator kan het niet aan en geeft veel storingen. Hierdoor wordt de stroomvoorziening dus regelmatig onderbroken, verdeeld over telkens een deel van de provincie. Kritiek is er vooral op het falen van het management van Eskom. Veel vakbekwame werknemers (blanken) zijn de afgelopen 10 jaar ontslagen en vervangen door veelal niet bekwame of slecht opgeleide zwarten. Wordt nu getracht hierin verandering aan te brengen, maar zal nog wel even duren.
Deze "klacht" wordt vaker gehoord. As 1 maart zijn hier gemeenteraadsverkizingen en de politieke partijen verwijten met name het ANC (regerende partij) corruptie en vriendjes politiek. Blijkbaar werden er vaak zeer bekwame mensen ontslagen en vervangen door "vriendjes" van bepaalde politieke figuren. Algemene indruk is dat politiek eigenlijk overal ongeveer hetzelfde is.
Om dit Zuid Afrikaans nieuws te eindigen; de algemene indruk is dat dit nog steeds een erg mooi land is, met veel vriendelijke en behulpzame mensen. Waar het heerlijk is om te leven en te genieten! Daarom maar eindigen met een mooi plaatje van "Kaap de Goede Hoop".


No comments:

Post a Comment