Wednesday, April 29, 2015

Burgers en Pinotage



Birdstreet Stellenbosch, De Bartinney Wine and Champagne bar is op de woensdag namiddag onze ontmoetingsplaats geworden. Van een bezoekje om de verloren twee uur bij school te overbruggen, is het nu zoeken naar excuses om de tijd te doen rekken.
En van twee enthousiaste vrouwen is het gegroeid naar een gemêleerd gezelschap wat soms wel bestaat uit meer dan 12 mensen. Verschillende nationaliteiten, verschillende interesses, verschillende achtergronden maar 1 ding heeft onze “Boekenclub” gemeen, we houden allemaal van een glaasje wijn.

En zo werd het idee gelanceerd om een wijnproef avond te doen. Leek mij wel leuk, dus ja, kom maar naar de Farm en ik zorg voor wat eten bij de wijn.
Moet erbij vermelden dat er dan altijd volgens goed Afrikaans gebruik aangeboden word om wat mee te nemen en daar maken we dan dankbaar gebruik van.
De entree regel zou zijn dat iedereen een fles Pinotage meebrengt en dat wat hij of zij verder nog wil drinken, mocht je bang zijn dat er niet voldoende is om de dorst te lessen! Een blinde proeverij betekent natuurlijk dat alles van te voren afgedekt is, zodat niemand weet wat er op de tafel komt. Daarna ging er over alle flessen een cover zodat je ook niet je eigen wijn herkent. De opkomst voor de avond 14 mensen en 9 genummerde flessen Pinotage.

Voor degene die deze wijn niet kennen hier een korte uitleg. Pinotage is een druivensoort die in 1925 in Zuid-Afrika gecreëerd is en bestaat uit de cinsaut en de pinot noir druif. Eigenlijk was de professor die de zaden hiervoor plantte ze allang weer vergeten, maar jaren later toen de wijngaard overgroeid was en ze bij het schoonmaken van de wijngaard weer tevoorschijn kwamen, werden ze gekoesterd en van de druiven een prachtige wijn gemaakt die de naam Pinotage kreeg. In 1941 werd de eerste wijn gemaakt bij Elsenburg, waarna er een commerciële wijngaard aangelegd werd op Myrtle Grove bij Sir Lowry’s Pass. In dat zelfde jaar, 1941, werden er Pinotage druiven geplant op Kanonkop Estate, waar ze prachtige wijnen maken die je 25 jaar kan opleggen en waardoor het landgoed een fantastische leider van deze maar ook andere rode Kaapse wijnen is geworden.
De eerste erkenning van Pinotage wijnen kwam toen Bellevue er kampioen mee werd op de Cape Wine show van 1959 en deze wijn werd in 1961 uitgebracht onder het label Lanzerac. De omgeving waar de wijn vandaan komt is dus in en om Stellenbosch. 

Het zou dus zomaar onze ‘huiswijn’ kunnen zijn, mocht het niet zo zijn dat het nog altijd iets heel speciaals is. Het een volle ‘zware’ wijn is, vaak met een mokka, chocolade achtige smaak en waar naar mijn mening echt iets bij gegeten moet worden.


Seiro was zo goed geweest om speciale formulieren te maken waar we in konden vullen wat we van de wijn vonden, met de geschatte prijs, of we het dat waard vonden en of we het zouden kopen. Broodjes Hamburger en salade lagen al klaar want deze moesten zorgen dat we na het proeven het hoofd weer helder kregen.



De Woordfees glazen zijn opgepoetst, we gaan kleur bekennen, ruiken, walsen, proeven…nog een beetje bijvullen want ik weet het niet…. Mmm

Nou hilariteit alom natuurlijk na 3 wijnen te hebben geproefd werd het al moeilijk om de verschillen waar te nemen. Maar als echte boekclub leden worstelden we ons door de ‘taaie’ stof heen. De gesprekken werden luidruchtiger en het commentaar op de wijn steeds minder lovend.
Nou was het mij daar ook een beetje om te doen want ik had een prachtige wijn gekocht maar er ook 1 uitgezocht van een totaal onbekend wijn-estate die ook de goedkoopste pinotage was die ze verkochten. Helaas had hij kurk…en viel de wijn bij niemand in de smaak en al direct af.

De duurste bleek in onze ogen niet altijd de lekkerste en de John Platter gids had een heel goed advies in de prijs kwaliteit verhouding gegeven. De ‘Odd bin huiswijn’ van Scheckers kwam als goed uit de bus, dus daar moeten we ons nog maar eens in gaan verdiepen. Al met al een heel gezellige en leerzame avond.



Het was allang niet meer alleen de wijn die danste, maar ook Jan en Hedwig maakten er een klein feestje van toen de muziek van zich liet horen….
Het wachten is op de volgende wijn proef avond…mmmm Merlot.

Pinotage the story in Cape Town Magazine.

Omhul me met woorden … verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

Tuesday, April 21, 2015

Afrikaans Woordfees


De laatste tijd staat er veel in het teken van de Afrikaanse taal.
Nu zul je denken ja logisch want daar wonen jullie, maar echt, niets is minder waar.
Want kozen wij ervoor om ons totaal op de Engelse taal te richten, niet wetende dat je er toch ook mensen mee voor het hoofd kon stoten. Zo proberen we nu toch meer en meer interesse en gevoel voor de Afrikaanse taal te krijgen. En ik moet je zeggen het is niet eenvoudig.
Komt vooral denk ik omdat zo velen zeggen, ja maar het lijkt zo op Nederlands en ik heb dat helemaal niet. Het mag dan oud Hollands klinken het is toch echt een taal op zichzelf.

Het verstaan gaat goed zolang het ‘stadig’ gesproken wordt, vooral niet teveel dialect erin. Want net als in het Nederlands zitten er behoorlijk wat verschillen in de uitspraak. Het spreken is een heel ander ding, het vinden van de juiste woorden is en wordt steeds moeilijker in welke taal dan ook en het is toch ook het overwinnen van je schroom om fouten te maken.

Sinds enkele jaren is hier in maart het Woordfees en dat staat helemaal in het teken van de Afrikaanse taal. In 1999 ontstaan om het Afrikaans te promoten en het was vooral gericht op de studenten van Stellenbosch, als een avond met boeklezingen en discussies. Nu 16 jaar later is het uitgegroeid tot een week van muziek, theater, cabaret, boeklezingen, toneel, kortom alles wat je maar bedenken kunt en waar taal een hoofdrol in speelt. Wij hadden naast kaartjes voor Amazink ook twee andere voorstellingen geboekt. 

Op het prachtige Neetlingshof wijnlandgoed trad het koor van Paul Roos op met “Heuwels Fantastisch”. Totaal geen idee wat dat laatste inhield maar het bleek een pop/rockgroep te zijn. Om het te kunnen verstaan zouden we de oren moeten spitsen maar dat konden de trommelvliezen niet aan. Het werd dus vooral sfeer proeven en weinig verstaan, laat staan begrijpen.
Ons andere concert was Amanda Strydom, en ons hou van haar soet gevooisde klanken als sy me Stef Bos saam sing. Of haar pragtig dichterlyke woorde oor Suid-Afrika sing.
Helaas hadden we ons vergist en was het niet echt een muzikaal optreden maar meer cabaret en hier bleek gelukkig onze Afrikaanse taal voldoende ontwikkeld voor te zijn, we konden het goed volgen maar waren toch teleurgesteld. We misten de prachtige ballads….


Door alle commotie de laatste maanden rond het bekladden en verwijderen van beelden uit het koloniale tijdperk van Zuid-Afrika word het ons ook duidelijk dat er heel veel meer gaande is. En dat de Zuid-Afrikaner steeds vaker er voor kiest zich uit te drukken in de taal waar zij zo trots op zijn. Anders taligen in Zuid-Afrika kiezen ervoor om niet meer herinnert te willen worden aan de koloniale tijd en willen dat veel wat uit die tijd stamt niet meer herdenken, eren en dus verwijderen.
Ik begrijp ‘t standpunt maar vanuit de geschiedenis groeien we, is dit land geworden wat het nu is…terug gaan is stilstaan. Voelt voor mij als een wig vormen tussen de mensen van de Regenboog natie, iets waar we allemaal zo trots op waren en toch ook willen zijn.
Denk dat het mooie is dat we allemaal onze eigen taal spreken, maar elkaar kunnen vinden in een overkoepelende taal, het Engels.

                                       
Nee mam ik wil niet op de foto!

Denk dat scholen hier een grote rol in moeten gaan spelen en dat wij er ook meer voor open moeten staan. We zijn tenslotte nooit te oud om te leren…..

Jy vir my Suid-Afrika… die taal van my hart….

Omhul me met woorden ...  verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid