Monday, July 21, 2014

Southern Right Whales at Walkers Bay


Bijna zo glad als een spiegel en met eenzelfde schittering ligt de uitgestrekte Atlantische oceaan voor ons. Een kleine rimpeling…wat schuim en zeewier en dan is daar de rustige golvende beweging
Een kleine fontein… een uitademing.
Beroering, ontroering … en langs mij zegt een meisje van een jaar of vijf… ‘Look there they are, I can see them”!

Vier Southern Right Whales komende van de koude wateren van Antartica hebben de warmere kust van Hermanus, South-Africa bereikt. Elk jaar in de winter tussen juni en november doen ze Walker Bay coast aan om hier te paren, te kalven en hun jongen groot brengen.
In de 5 maanden dat ze hier zijn, vind ik dat we moeten gaan kijken, omdat het zo’n speciaal moment is. Ja, elk jaar er een dagje uit van maken, waarom niet?

Deze enorme dieren die zo’n 60 ton wegen en wel 100 jaar oud kunnen worden zijn het waard om bewonderd te worden. En vandaag hebben ze er plezier in lijkt het. Steeds dichter verplaatsten ze zich naar de rotspunt waar al best veel mensen zich verzameld hebben. Ze gaan onder en komen gezamenlijk met de neuzen omhoog naar boven, draaien op hun zij en ‘zwaaien’ met de zijvin.
Ze tonen hun met schelpen
 begroeide lichaam en er is er ook 1 met een enorme witte vlek op de rug. De walvissen gaan weer onder, verplaatsen zich onder water en herhalen het ritueel.


Ze zijn vast net als wij blij met het warme weer en na genoten te hebben van de spelende walvissen is het tijd voor een lunch bij Burgundy.
Heerlijk op het terras met een flesje Newton Johnson Chardonnay, zo nu en dan een blik werpend op de oceaan. Opschrikkend van een luid getoeter als we de Whale Watcher op zijn hoorn horen blazen, aankondigend dat er walvissen te zien zijn! Het doet  me glimlachen als ik zie dat iedereen even met hem op de foto wil.
Ik richt mijn aandacht op de verse garnalen en Jan perst zijn citroentje uit boven de moot Kingklip. We hebben een fantastische dag uitgekozen…zon … zee en walvissen, we raken aan de praat met de Belgische toeristen aan het tafeltje naast ons en de middag vliegt voorbij. Zitten hier heerlijk loom te worden en hebben nu nog nauwelijks tijd om de prachtige 2de hands boekwinkel in te gaan. We moeten nu toch echt op huis aan, want het is nog meer dan een uur rijden naar Stellenbosch, waar Gunnar en Thor wachten op hun dagelijkse wandeling.

Omhul me met woorden... verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

No comments:

Post a Comment