Saturday, February 09, 2013

Pensioen korten




“Pot-Jan-dorie” waar gaan we het pensioen-gat mee opvullen want 6.3 % dat is toch wat.
Zit je in het verre Afrika waar eerst alles heel goedkoop was, maar waar door de recessie en vooral de benzine prijzen ook alles heel veel duurder is geworden. De koers helpt nog wel een beetje mee…maar dat kan ook zo veranderen. Niet dat we klagen hoor, want in Nederland zijn we al geen 7 jaar geweest en na alle verhalen willen we daar helemaal geen boodschappen meer doen, laat staan uit gaan eten…

De kruidentuin kan een beetje van het pensioen-gat opvullen, al is Floris de sla nu wel zat, dus misschien moeten we gaan uitbreiden. Dan kan er een rijtje groente groeien en eten we van een ander rijtje…klinkt een beetje als eten van 2 walletjes…maar bij walletjes denk ik aan asperges…en loopt het water me in de mond. Groene asperges zijn hier het hele jaar door verkrijgbaar, maar wij houden natuurlijk van die heerlijk botermalse zachte witte! Die je op de fiets in Olland ging halen en waar ze ook verse bosbessen en frambozen verkochten. De asperges die we nu eten zijn wel zeer wereldwijs want ze zitten achter glas en hebben vast een kijkje in de wereld gehad….

Ons heerlijke druivensapje zal ook wel duurder gaan worden, want het is nu een feit dat het minimum loon van de plaats-werkers naar 105 Rand zal gaan, dat betekend 10 Euro en nee dat is niet per uur maar voor een 9 u werkdag. De wijnboer weet al helemaal niet meer, waar hij op een fles van 5 euro op moet verdienen… Fles, etiket, kurk (schroefdop), de apparatuur die gehuurd of aan gekocht moet worden, de mest en de pesticiden, om van de jaarlijkse intensieve arbeidskosten nog maar niet te spreken.
In de restaurants hier hebben ze altijd een wijnkaart, maar zeer bijzonder is het dat tal van mensen gewoon hun eigen fles wijn meenemen, maakt niet uit wat het is. Je betaald een kurk-fee en dan maken zij je fles open en zorgen voor de glazen…de kosten zijn zo ongeveer tussen de 50 en 80 rand en dit blijkt nog altijd zeer aantrekkelijk te zijn. Wij vinden het nog altijd een rare gewoonte, maar zijn al wel zover dat we de fles mee naar huis nemen als we hem niet leeg hebben, ach andermans gewoonten worden snel gewoon.

Een beetje uitsparen kunnen we als we de dagen van de week een beetje in de gaten houden. Zo is het mooi geregeld dat de bouwmarkt en het tuincentrum korting geven op woensdag als je met een identiteitskaart komt. En veel restaurants stunten de week door met allerlei menuutjes zodat je elke dag van de week wel ergens lekker en goedkoop kunt eten. Thuis is haast duurder….(zou me wel uitkomen…lekker lui ergens aanschuiven zonder eerst in de keuken te staan)
De dinsdag is zo’n beetje onze Sushi dag, want dan is het 2 halen 1 betalen en die heerlijke hapjes zijn zo verrekes klein dat Floris al 2 borden besteld. Zondag zou pizza dag kunnen zijn…maar dat is niet gezond genoeg, alhoewel zo nu en dan wel lekker.
Zag van de week ook nog ergens een bord langs de weg staan met onbeperkt “weet niet meer wat” eten. Ja, dat is eigenlijk het volgende probleem. Het geheugen-gat oftewel een senioren momentje. eind van de maand ben ik eigenlijk wel weer vergeten dat we minder pensioen krijgen maar daar herinneren ze je dan wel weer keurig aan. 

  misschien kan Jan een business op zetten voor het maken van bijzet tafeltjes!

Zal Jan er woensdag weer eens op uit sturen, want er zijn nog wel wat klusjes in huis te doen, niet noodzakelijk, maar het is zo lekker goedkoop om op woensdag erop uit te gaan! Oooh zo werkt dat…

En dan kijken we hier nog maar eens om ons heen, de woonsituatie en werksituatie waarin vele Zuid-Afrikanen zich bevinden is nog altijd veel minder rooskleurig. En zolang onderwijs geld kost, de mensen zich niet realiseren hoe belangrijk dat is, zal het nog lang duren dat er verandering in de economische situatie van dit bijzondere land komt.
Omhul me met woorden, verdwijn in zinnen en zinnespeel met tekst, Astrid

No comments:

Post a Comment