Wednesday, July 11, 2012

T I A

 Kaapstad juli '12
 
This is Africa, dat is onze uitspraak als iets niet aan onze ‘Europese’ standaard of ideeën voldoet. En nu Ingrid, René, Isa en Sam hier zijn blijkt dat wij al aardig wat onhebbelijk heden of gebruiken hebben over genomen…

Ja, alles went en dat gaat eigenlijk best snel. Zo viel het hen op dat we onze boodschappenkarretjes gewoon achter ons laten in de Mall, want er loopt daar ergens wel iemand rond die dat voor ons opruimt. Een pak Jus d ’Orange terug brengen naar de juiste stelling als we het verkeerde hebben gepakt…nee zet hier maar ergens neer hoor….

Een heleboel etenswaren vinden wij al gewoon maar zij dus duidelijk nog niet…Ravioli met butternut, macaroni met struisvogelgehakt, fillet van beef, pork maar ook van Kudu en andere bokken, droë worst, biltong (gedroogd vlees van allerlei soorten dieren) en allerlei gedroogd fruit. Spinazie ziet er hier heel anders uit en we hebben ook niet zo’n grote keus in groenten, daarentegen hebben we wel heel veel soorten fruit en dat smaakt echt veel lekkerder als het hier in de zon gerijpt is! 

De supermarkt heeft dan ook tal van dingen die wij in Nederland niet kennen en nog veel meer dingen die ze hier dus niet hebben… en ja, daar heb ik ook behoorlijk mee geruzied in het begin en nog wel eens! Recepten moeten gewoon niet altijd uit Nederland komen, want dan weet ik niet precies hoe ik het moet bereiden en met welke spullen… 

Supermarkten zijn op zondag open en de stellingen met wijn en sterke drank worden dan afgesloten, want dat mag op zondag niet verkocht worden.
We wachten al veel geduldiger op de ober om een bestelling op te kunnen geven en wachten rustig pratend en om ons heen kijkend op het eten, wat ook altijd een behoorlijke periode op zich laat wachten, waarna voor- hoofd en nagerecht in no time voorbij komen… daar willen we dan weer niet aan wennen…!


En nu er weer gasten zijn gaan we zelf ook weer de toerist uithangen. Van de omgeving, de bergen, de zee en het afwisselende landschap geniet ik elke dag. Uren rijden van het één naar het ander, daar draaien we onze hand ook niet meer voor om…anders kom je gewoon nergens. Dat dorpen uit 1 straat bestaan en dat je na het parkeren wat geld geeft aan degene die “op je auto past” dat is ook een gewoon. 

Als je op de snelweg rijdt die hier vaak uit 2 banen bestaat dan ga je over de doorgetrokken streep de vluchtstrook op om het snellere achterop komende verkeer door te laten… en die knippert dan even met de gevaren lichten om te bedanken… We hebben niet overal ‘robots’ (Zuid-Afrikaanse woord voor stoplichten) en dan is dat hier een 4-Stop. Je stopt en in volgorde van aankomst mag je het kruispunt over, als stoplichten uitvallen gaat iedereen automatisch over op deze regel. En dat werkt perfect hoor!

De Townships zien we al niet meer, al is het wel heel erg als je daar (zeker met dit weer)moet wonen hoor, dat realiseren we ons nog wel…. Ik zou heel graag met onze ‘gasten’ een bezoek aan een Township gaan brengen, maar Floris vindt dat inbreuk op leven en privacy van de lokale bevolking en eigenlijk is dat ook wel zo…hoe zouden wij reageren als ze hier met busjes voor de deur staan.

Pinguïns, heel bijzonder dat ze hier leven onder de Afrikaanse zon, maar dat is nou eenmaal zo. En dat ik ze niet zo bijzonder vindt zal ook wel komen omdat ze zo ontzettend meuren…. De Big 5 blijft nog altijd wel heeeeel bijzonder en van walvissen en dolfijnen krijg ik ook nooit genoeg! Binnenkort dus weer op naar Hermanus om te zien of ze nog even willen zwaaien in het voorbij zwemmen…


Ja, veel dingen die onze Nederlandse gasten raar en vreemd vinden hier en aan ons, maar Duitsers die op Kaap de Goede Hoop champagne drinken, dat is iets wat wij nou raar vinden. Ach, we maken ons niet meer zo snel druk, want zoals ik al zei: TIA…THIS IS AFRICA!

No comments:

Post a Comment