Thursday, May 03, 2012

Paul Roos Gymnasium

Januari 2012

PAUL ROOS GYMNASIUM

Onze Floris is in januari begonnen aan zijn 1e jaar op High School op het Paul Roos Gymnasium in Stellenbosch. Wat overigens allemaal niet zo vanzelfsprekend was.
Begin 2011 hebben we hem aangemeld op twee High Schools, Paarl Vallei in Somerset West en Paul Roos in Stellenbosch. Vanwege het toelatings beleid moet je op minimaal 2 scholen aanmelden. Men kijkt of je in het verzorgingsgebied van de school woont en hoe de leer- en sportprestaties op de lagere school zijn geweest.

Op beide scholen werd Floris in 1e instantie afgewezen. Paarl Vallei omdat we niet meer in Somerset West wonen en Paul Roos omdat men daar teveel aanmeldingen had.
Om een lang verhaal kort te maken, na veel gesprekken en e-mails naar Paarl Vallei werd hij uiteindelijk daar aangenomen. Omdat Paul Roos onze voorkeur had, zijn we blijven proberen en uiteindelijk kregen we in augustus het verlossende bericht dat hij op Paul Roos was aangenomen. Eind goed al goed. Dit om even het geheugen op te frissen….

Eerst iets meer of het onderwijssysteem in Z-Afrika. Zowel in Primary als in High School heb je hier Government en Private Schools. De eerste worden voor een zeer klein gedeelte gefinancierd door de overheid. Primary is 7 jaar (Grade 1 t/m 7) en High School 5 jaar (Grade 8 t/m 12). Je gaat hier dus 1 jaar later naar High School dan in Nederland. Alle scholen hebben een verplicht eigen uniform, dus geen gedoe over merkkleding etc. Ze kennen een vrij strenge discipline en alle sporten zijn op school. Scholen hebben veelal eigen sportvelden, tennisbanen, zwembad etc. Prima systeem!

Paul Roos Gymnasium is ‘n jongens school die is opgericht in 1866 door een dominee van de Nederlands Hervormde Kerk in Stellenbosch. Het 1e schoolhoofd werd uit Scotland aangetrokken. Overigens zijn vlakbij 2 meisjes High Schools! De inwijdings plechtigheid was op 1 Maart 1866 en de school startte met 88 leerlingen.



Nu heeft Paul Roos in elke grade 8 klassen (5 Afrikaans talig, 3 Engels talig) met elk ca. 30 jongens. Dit komt uit op een totaal leerlingen bestand van ca. 1200, vanuit heel Z-Afrika en NamibiĆ« en waarvan ca. 250 intern zijn. De school werkt met een budget van meer dan 
R 40 miljoen per jaar. Groot gedeelte hiervan wordt opgebracht door de ouders, ca. R 25 miljoen, de rest, gedeeltelijk overheid en verder door donaties van het bedrijfsleven. De school heeft een eigen marketing afdeling die zorgt voor deze inkomsten.

Sport is op Paul Roos erg belangrijk. Historisch gezien is de school de grootste leverancier van de Springbokken, het nationale ZA Rugby team. De sporten die op of via de school aangeboden worden zijn: Rugby, Cricket, Hockey, Atletiek, Zwemmen, Waterpolo, Tennis, Fietsen, Golf, Squash, Triatlon en dit jaar voor het eerst Voetbal!
De team sporten zijn onderverdeeld in leeftijd, tot 14 j, tot 16j en tot 19 j. en voor elke leeftijd groep meerdere teams, soms wel 8. De grote teamsporten hebben allemaal eigen hoofd coaches, assistenten en team coaches. Ook hier wordt veel gesponsord door het bedrijfsleven.
Floris is nog altijd geen echte sporter en speelt, met overigens veel plezier, Hockey voor het D team tot 14j.

Naast de sport wordt er ook veel aan cultuur gedaan. Paul Roos heeft ‘n eigen koor, orkest, drumband, drama en schaak club. Naast de gezamenlijke muziekles heeft Floris gekozen voor piano les.

Je zou bijna vergeten dat er op Paul Roos ook nog gestudeerd wordt. Lessen zijn elke dag van 7u45 tot 14u15 en daarna de sporten. Afgelopen jaar is 100% van alle eindexamen kandidaten geslaagd!
Deze school biedt dan ook uitstekende mogelijkheden om verder te studeren, bv. aan de Universiteit van Stellenbosch en kent een zeer hechte “Old Boys” organisatie die elkaar met raad en daad bij staat in de rest van ‘t leven.
Voorlopig ben ik dus nog 5 jaar taxichauffeur en rijdt meerdere malen per dag de 12 km van huis naar school en vv.

Voor wie nog wat meer over Paul Roos wil lezen opent hier de website


Klik hier als je meer wilt weten over de inwijdingsdag van Floris op 12 januari 2012.

Jan

1 comment:

  1. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
    (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beƫindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

    ReplyDelete