Thursday, September 13, 2012

Kgalagadi Transfrontier Park






Wat ik allemaal te weten ben gekomen over het Kgalagadi Nationaal Park, gelegen in de Noordkaap provincie van Zuid-Afrika en wat, zoals al eerder vermeld, grenst aan Namibië, Botswana en Zuid-Afrika.

Wij gaan zeker niet de grens over naar één van de andere landen, want dan moet je grensformaliteiten ondergaan en 2 nachten binnen het park verblijven. Iets wat mij overigens prachtig lijkt, maar daar kom ik nog wel op terug.

Daarnaast  -en dat weet ik zeker- is Botswana alleen bereikbaar met een 4x4.
Van Namibië is het me niet helemaal duidelijk…al kreeg ik onlangs een prachtige mail van Dawid Botha (zie verhaaltje van Juli ‘12 ,waar we kennismaakten) Hij en zijn vrouw reden van Namibië, Mata-Mata door de Kgalagadi naar Twee Rivieren in een oude Peugeot, hoe kan het ook anders! Het verhaal is in het Afrikaans en 4000 woorden, wil je het lezen stuur dan maar een mail of reageer bij comments, dan stuur ik het als attachment!


                                                       Oprichters van Peace Parks; Nelson Mandela, Prins Bernhard en Dr A. Rupert.

Het Kgalagadi Transfrontier Park, deel van de Kalahari woestijn, was Afrika's eerste, grensoverschrijdende Peace Park, een combinatie van Zuid-Afrika's Kalahari Gemsbok Nationale Park en Botswana's Gemsbok Nationale Park. Gelegen in de Noordkaap, 250 km ten noorden van Upington en 385 km noordwestelijk van Kuruman. Dit is een zeer slecht begaanbare weg zelfs 4x4 worden geadviseerd hier heel voorzichtig te rijden!

Het park, in 1931 opgericht, is een enorm woestijn gebied van meer dan 3,6 miljoen hectare groot, met zandduinen die schaars bedekt zijn met gras. Het Nationale Park is grotendeels gelegen in de zandduinen in allerlei kleurschakeringen van geeloranje naar roodbruin en tussen twee droge rivieren de Auob en de Nossob. Het maakt deel uit van de Kalahari woestijn. Kgalagadi betekent; plaats van de dorst en daarvoor neem je dus altijd extra water mee…zie ons nog niet kauwen op een blaadje van een vetplant. Hoewel… NOOD breekt alle wetten.


Het gebied is heet en droog maar tegelijkertijd grimmig en mooi. De prachtige rode duinen met hun schaarse vegetatie en de droge rivieren die alleen na een onweersbui zullen stromen zijn echt een stuk ‘naar mijn mening’ ongerepte Afrikaanse natuur.
De Auob stroomde voor het laatst in 1973 en 1974 en de Nossob in 1964. Water stroomt hier ondergronds en zorgt zo dat er  toch ook vegetatie mogelijk is. 

Je vindt hier de Camel Thorn tree, hout wat ook vaak aangeboden wordt om mee te braaien, Bushman gras, Gemsbok komkommer en de Tsamma meloen. Geen idee of die laatste twee ook geschikt zijn voor in de salade, maar dat horen jullie nog wel!



Succulenten (oftewel vetplanten), waar natuurlijk allerlei dieren afhankelijk van zijn om aan hun vocht te komen en bomen om schaduw te verschaffen zijn noodzakelijk en zorgen ervoor dat de dieren zo min mogelijk vocht verliezen gedurende de warmste uren van de dag.

Er zijn waterputten gegraven om het ondergrondse water naar de oppervlakte te halen. Deze waterpoelen trekken grote aantallen wilde dieren aan. En zijn de perfecte plekken om wildlife te spotten. Je vindt hier niet alleen bij de waterplaatsen maar overal in het National Park klein wild als; meerkatten, grondeekhoorns en tal van reptielen…hagedissen, schorpioenen en ook slangen. Die vormen dan weer een lekkere snack voor een roofvogel….

Groter wild wat hier gespot wordt zijn de; blauwe gnoes, gemsbok, springbok, giraffe, eland en het rode hartebeest. Welke op hun beurt natuurlijk de roofdieren aantrekken als cheeta’s luipaarden, jakhalzen, bruine en gevlekte hyena’s en de zwart gemaande Kalahari-leeuw. En daar ga ik voor….! Heel speciaal is het als we de Pangolin, het Aardvark of de Honingdas gaan zien en ook de Groot oor-ige vos is iets bijzonders.


Het park telt zo’n 280 soorten vogels en is het meest beroemd om haar roofvogels. De meest voorkomende zijn de slangenarend, de Bateleur, Gieren, maar ook verschillende soorten sperwers en valken.

Dit is zo’n beetje alle algemene informatie die ik kon vinden en die voor ons een voorbereiding vormt op de komende korte vakantie. Want we gaan al die kilometers uit en thuis in 6 dagen maken.

Alle foto's zijn van het internet...hoop over korte tijd zelf zulke mooie plaatjes te schieten..


1 comment:

  1. Anonymous10:22 AM

    Stuur maar door... dat verhaaltje!! Altijd leuk om te lezen!
    xxMoni

    ReplyDelete