Friday, March 17, 2006

Eindelijk, daar zijn ze dan...



Eindelijk, daar zijn ze dan ........... onze visa! Een simpele stempel in ons paspoort, maar wat heeft dat een tijd en (soms) ergenis gekost. Wat ging er allemaal aan vooraf.

In juni 2005 zijn we begonnen met bij de Z-Afrikaanse Ambassade in Den Haag op te vragen wat je zoal nodig hebt om je te kunnen vestigen in Z-Afrika. Bleek een behoorlijke lijst van documenten die allemaal Engelstalig moesten zijn. Een kleine opsomming (misschien niet compleet); uittreksel van het geboorteregister van ons 3-en, huwelijksakte, scheidingsakte, bewijs van goed gedrag (Min. van Justitie), bewijs van inkomsten (pensioen) opgemaakt door accountant, gezondheidsverklaring door huisarts, radiologisch rapport ivm TBC, acceptatie van een school in Z-Afrika tbv Floris, bewijs van voldoende middelen voor Astrid en Floris om in levensonderhoud te kunnen voorzien en bewijs van ziektekosten verzekering in Z-Afrika.

Groot gedeelte van deze papierwinkel was al gereed toen we in september 2005 voor het eerst Z-Afrika gingen verkennen. Al snel bleek dat de aanvraag voor een, om te beginnen beperkt, visum niet zo eenvoudig was en hebben we een jurist in Kaapstad ingeschakeld om alles te begeleiden. Na ongeveer een 80-tal pagina's met vragen naar eer en geweten te hebben ingevuld, hebben we de rest van de documenten bij terugkomst in Nederland geregeld. Overigens bleek volgens de jurist de aanvraag geen gesneden koek, mn het visum voor Astrid zou een probleem zijn. Echter, zoals in elke wet het geval is, bleek ook hier een "maas" in de wet te zitten en kon op grond daarvan ook haar visum worden aangevraagd. Hadden we zelf nooit voor elkaar gekregen.

Op 13 december 2005 is toen de aanvraag definitief ingediend (men had daarvoor onze paspoorten nodig en die waren de 1e week bij de douane tbv de invoer van onze "huisraadcontainer"). Normaal gesproken zou gehele procedure ongeveer 40 dagen in beslag nemen, maar ...... dit is Afrika, na 92 dagen hebben we dan eindelijk het visum binnen. Moesten nog wel even een borg storten (boven op het al betaalde bedrag!) ter waarde van 3 x enkele vliegreis naar Nederland, voor het geval dat ...! Visa hebben echter wel verschillen, Astrid voor 2 jaar, Floris voor 3 jaar en ik voor 4 jaar.

Nu wordt de aanvraag ingediend voor "permanent resident". Hiervoor moeten nog een aantal documenten worden vernieuwd (zijn inmiddels door de langere tijd verlopen), dus opnieuw aanvragen in Nederland!!! Als alles verder verloopt zoals het hoort, zullen we over ongeveer 12 - 18 maanden de definitieve verblijfsvergunningen in ons bezit hebben. Vroeg iemand zich nog af of ik iets te doen had???

Eventuele gegadigden zullen we graag met raad en daad terzijde staan.


No comments:

Post a Comment